top of page

Δάση και κτηνοτροφία

Αποψίλωση


Η γη λαμβάνει το 20% του οξυγόνου της από τον Αμαζόνιο για αυτό και αποκαλείται και ως "οι πνεύμονες του πλανήτη".Η συνεχής καύση του τροπικού δάσους παράγει περίπου το 30% των εκπομπών άνθρακα της γης 2.700 εκατομμυρίων στρεμμάτων τροπικού δάσους καίγονται κάθε χρόνο το οποίο ανέρχεται σε περίπου 1,5 στρέμματα ανά δευτερόλεπτο!

137 είδη φυτών τροπικών δασών, ζώων και εντόμων εξαφανίζονται καθημερινά.Το δάσος του Αμαζονίου δεν καίγεται λόγω φυσικών αιτιών.Υπάρχουν μεγάλα  συμφέροντα από την βιομηχανία κρέατος για να καλύψει τις ανάγκες των κοινωνιών που είναι εθισμένες στο κρέας.Σύμφωνα με τη Greenpeace, η κτηνοτροφία είναι η κύρια αιτία καταστροφής του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Το Πανεπιστήμιο Yale συμφωνεί. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 80% της καταστροφής του τροπικού δάσους του Αμαζονίου προκαλείται από την κτηνοτροφίαΗ Παγκόσμια Τράπεζα διαφωνεί. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κτηνοτροφία είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνη για το 90% της καταστροφής του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Πηγή: https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/15060


Λαμβάνοντας υπόψη την αποψίλωση των δασών, η έκθεση του World Watch Institute κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 51% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πηγή: http://www.worldwatch.org/node/6294…


Amazon Rainforest Facts

O Αμαζόνιος καλύπτει περίπου 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια και απλώνεται σε περισσότερες από εννέα χώρες, όπως η Βραζιλία, το Περού,η Βολιβία, η Κολομβία, ο Εκουαδόρ, η Βενεζουέλα, η Γουιάνα, το Σουρινάμ και η Γαλλική Γουιάνα.Υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια διαφορετικά είδη φυτών, ζώων και εντόμων που ζουν στον Αμαζόνιο.Τα ζωικά και φυτικά είδη που βρίσκονται εδώ συχνά δεν βρίσκονται αλλού.Το εβδομήντα τοις εκατό των φυτών που είναι γνωστό ότι διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες βρίσκονται στο Αμαζόνιο. Η σύγχρονη επιστήμη δεν έχει ακόμη μελετήσει το 90% των φυτών που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό από τις φυλές του Αμαζονίου.


Περίπου 1 εκατομμύριο γηγενείς σε 400_500 διαφορετικές φυλές ζουν στον Αμαζόνιο. Ορισμένοι έχουν επαφή με τον έξω κόσμο και ακόμη λαμβάνουν σύγχρονη ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση, αλλά πολλοί απέχουν. Σήμερα υπάρχουν περίπου 50 φυλές με τη δική τους γλώσσα και πολιτισμό που ποτέ δεν έρχονται σε επαφή με κανέναν εκτός του τροπικού δάσους.Το ένα τρίτο όλων των ειδών των πτηνών ζει στον Αμαζόνιο. Το toucan αντιπροσωπεύει το εικονικό σύμβολο του Αμαζονίου είναι το πιο δυνατό πουλί που ζει εκεί. Πολλά όμορφα ζώα, ερπετά και αράχνες ζουν στον Αμαζόνιο. Το πιο διάσημο από τα 300 είδη ερπετών που ζουν εκεί είναι το Anaconda.Ο Βάτραχος Dart Poison, ο βραζιλιάνος αλεξιπτωτιστής Spider και τα Jaguar είναι μόνο μια χούφτα των υπέροχων πλάσματων του Αμαζονίου. Στον ποταμό Αμαζονίου οι κροκόδειλοι Caiman, τα Piranha και τα ηλεκτρικά χέλια ευδοκιμούν.Μεταξύ των 3000 φρούτων που προέρχονται από το Αμαζόνιο είναι σύκα, γκρέιπφρουτ, μπανάνες, ανανάδες, μάνγκο, πορτοκάλια και λεμόνια. Σήμερα, περίπου 200 είδη φρούτων καλλιεργούνται για κατανάλωση, αλλά πολλά άλλα που μπορεί να είναι βρώσιμα δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Κτηνοτροφία


Οι εταιρείες παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων οδεύουν προς το να είναι οι μεγαλύτεροι συντελεστές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, ξεπερνώντας ακόμη και τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με νέα έκθεση.Οι μαζικές αποψιλώσεις δασών που λαμβάνουν χώρα για να δημιουργηθούν νέα βοσκοτόπια ή για καλλιέργειες σόγιας που χρησιμοποιούνται εξολοκλήρου στις ζωοτροφές των εκτρεφόμενων ζώων, φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την 6η μαζική εξαφάνιση ειδών που βιώνουμε ήδη. Η καταστροφή/εξαφάνιση των ενδιαιτημάτων των ζώων είναι ο κυριότερος λόγος για την εξαφάνιση των ζώων όπως βλέπουμε στo 2018 Living Planet Report.Σύμφωνα δε, με μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο περιοδικό Science και που είναι μάλιστα από τις πιο ολοκληρωμένες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (μελετήθηκαν δεδομένα από 40.000 εκτροφεία από 119 χώρες), εάν σταματούσαν όλοι να καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, η παγκόσμια χρήση γεωργικών εκτάσεων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3/4.Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την δημοσίευση του United Nations Environment Programme (UNEP), η κτηνοτροφική παραγωγή είναι η κυριότερη αιτία απώλειας ενδιαιτημάτων και η λύση είναι η μείωση κατανάλωσης κρέατος.


Και αν η ελευθέρα βοσκή φαντάζει για κάποιους ως λύση, η έρευνα του Food Climate Research Network δίνει την απάντηση και σε αυτό: Δεν μπορεί η διατήρηση ζώων σε εξωτερικό χώρο να προκαλέσει μείωση στο δίκτυο των αερίων θερμοκηπίου. Ακόμη κι αν μερικά συστήματα βόσκησης είναι καλύτερα από άλλα, αν τελικά υπάρχει κάποια επίδραση, αυτή είναι μικρή.Τέλος, σύμφωνα με μια ακόμη έρευνα του Journal Carbon Balance,οι ποσότητες μεθανίου προερχόμενες από ζώα εκτροφής, έχουν υποτιμηθεί.


Σε κάθε περίπτωση, η αποθήκευση άνθρακα στα βοσκοτόπια δεν μπορεί να αντισταθμίσει την κλιματική επίδραση των ίδιων των ζώων. Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πόσο επιβλαβής είναι η κτηνοτροφία για το περιβάλλον. Από το 2014 έχει δημοσιευθεί έρευνα που αναλύει ακριβώς αυτό το πρόβλημα, την έλλειψη ενημερότητας σχετικά με την σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών και στην κλιματική αλλαγή.Κωνσταντίνα Λύρου

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page