top of page
  • Εικόνα συγγραφέαVegan Life

Διατροφική μαγιά: Το «τριμμένο τυρί» των vegan

Η διατροφική μαγιά (nutritional yeast) είναι ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα (saccharomyces cerevisiae), ο οποίος καλλιεργείται σε υπόστρωμα από μελάσα ή παντζάρια. Η ζύμωση της μαγιάς διαρκεί περίπου μια βδομάδα μετά το πέρας της οποίας συγκομίζεται, πλένεται, παστεριώνεται, και στο τέλος θρυμματίζεται. Η διατροφική μαγιά είναι ένα είδος μαγιάς που κατασκευάζεται από το είδος Saccharomyces cerevisiae, αποκλειστικά για ανθρώπινη κατανάλωση. Σε αντίθεση με τη μαγιά μπύρας και τη μαγιά αρτοποιίας που είναι ζωντανοί οργανισμοί, η διατροφική μαγιά είναι ένας ανενεργός οργανισμός.

Στην αγορά τη συναντούμε σε μορφή νιφάδων και η γεύση της θυμίζει παλιωμένο (tangy) τυρί.


Η διατροφική μαγιά είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες (35γρ ανά 100γρ), αλλά και μια εξαιρετική πηγή του συμπλέγματος Β. Είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο κ.α. και είναι και μια καλή πηγή φυτικών ινών (29γρ ανά 100γρ).


Μία κουταλιά διατροφικής μαγιάς μας παρέχει περίπου 20 θερμίδες, 0 γρμ λίπος, 1 γρ υδ/κες,1 γρ φυτικές ίνες και 2 γρ πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη αντιπροσωπεύει το 40% των θερμιδών! Δηλαδή αν προσθέσεις 5 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά στο φαγητό σου, αυτό είναι περίπου 10 γρμ πρωτείνης!


Παράλληλα παρέχει περισσότερο από το 100% των ημερησίων αναγκών μας σε θιαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), και πυριδοξίνη (Β6), ενώ περίπου το μισό των ημερήσιων αναγκών μας σε Β3,Β5,Β9 και Β12. Ψευδάργυρος, σελήνιο και σίδηρος καλύπτονται σε μικρότερα ποσοστά της τάξεως του 10%.

Η διατροφική μαγιά είναι προτιμότερο να μην μαγειρεύεται, καθώς χάνει τις ιδιότητές της όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Μπορείς ιδανικά να την προσθέτεις στις σάλτσες, τις σαλάτες, στα μακαρόνια σου αντί για τυρί αλλά και σε χυμούς ή smoothies.


Η διατροφική μαγιά θεωρείται χορτοφαγικό αλλά όχι ωμοφαγικό προϊόν, ενώ δεν έχει καμία σχέση με τη μαγιά μπύρας ή ψωμιού, μιας και είναι ανενεργή, κάτι το οποίο σημαίνει πως πέραν των θρεπτικών συστατικών και της γεύσης της δεν προσδίδει καμία άλλη ιδιότητα στις τροφές μας. Στην ουσία δεν παράγει αλκοόλη, δεν φουσκώνει και δεν ξινίζει. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για να δέσουμε τις σάλτσες μας (όταν έρχεται σε επαφή με νερό αποκτάει κρεμώδη υφή. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα ή σαν πρώτη ύλη σε σαλάτες, σούπες, ζυμαρικά, ψητά λαχανικά, και όπου αλλού θέλουμε να δώσουμε τυρένια γεύση.


Εύκολη Vegan Παρμεζάνα

Είναι πηγή Β12;

Όχι εκτός και αν έχει ενισχυθεί, όπως η διατροφική μαγιά της Engevita και του Βιοαγρού.

  

 Είναι κατάλληλη για αθλητές;

  🔬Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition (1), οι ερευνητές μελέτησαν τη μαγιά αρτοποιίας μιας γνωστής μάρκας (Wellmune WGP). Αν και η εταιρεία δεν την αποκαλεί διατροφική μαγιά, το συγκεκριμένο προϊόν περιείχε το ίδιο είδος με τη διατροφική μαγιά, το Saccharomyces cerevisiae. Παρόλο που στην μαγιά αρτοποιίας συναντάμε ζωντανό το Saccharomyces cerevisiae, η μαγιά αρτοποιίας της Wellmune WGP περιείχε εξίσου νεκρό Saccharomyces cerevisiae.

  🚴60 αθλούμενοι, άνδρες και γυναίκες ολοκλήρωσαν δύο δοκιμαστικές φάσεις,10 ημερών διαρκείας η καθεμία, μία χρησιμοποιώντας αυτή τη μαγιά, ενώ στη επόμενη φάση τους χορηγήθηκε αλεύρι ρυζιού ως placebo. Μετά το πέρασμα των 10 ημερών πέρασαν στο δοκιμαστικό τεστ που τους έθεσαν οι ερευνητές (1 ώρα ποδηλασίας σε 38 βαθμούς Κελσίου). Επτά μέρες μεσολάβησαν ανάμεσα στις δύο δοκιμαστικές περιόδους. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι κατά τη διάρκεια συμπληρωματικής λήψης της διατροφικής μαγιάς για 10 μέρες, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν υψηλότερες συγκεντρώσεις μονοκυττάρων.

Πριν και μετά τη προπόνηση εμφάνισαν υψηλότερες συγκεντρώσεις ιντερλευκινών (IL-2,IL-4, IL-5) και ιντερφερόνων (IFN-y). Οι ιντερλευκίνες και ιντερφερόνες είναι σύνολα φυσικών πρωτεϊνών, που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και οι οποίες στέλνουν σήμα στο ανοσοποιητικό σύστημα για να δράσει. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πέφτει λόγω στρες του οργανισμού που παράγεται από την άσκηση. Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές είδαν ακριβώς το αντίθετο μετά από την συμπληρωματική λήψη της μαγιάς.


Είναι όμως κατάλληλη για κατανάλωση από όλους;

Η διατροφική μαγιά δεν είναι ζωντανός οργανισμός ,και επομένως δεν μπορεί να προκαλέσει ή να χειροτερέψει τον Κάντιτα (Candida albicans). Άτομα που πάσχουν από Chron's disease, τα επιστημονικά στοιχεία αναδεικνύουν ότι μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα ή να να βοηθήσει στη διαχείριση αυτών (2,3). Τρώγοντας πολλή διατροφική μαγιά μπορεί να προκαλέσει αέρια ή στοματική διαταραχή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε φυτικές ίνες, β-1,3 γλυκάνες, που δρουν ως προβιοτικά (4).


Σύνταξη κειμένου και έρευνα: Κωνσταντίνα Λύρου


Πηγές:

  (1) Carpenter KC et al (2013) ''Baker's yeast β-glucan supplementation increases monocytes and cytokines post-exercise: implications for infection risk?'' British Journal of Nutrition, 109(3), pp. 478-86 DOI: 10.1017/S0007114512001407

  (2) Barclay GR (1992) ''The effect of dietary yeast on the activity of stable chronic Crohn's disease.'', Scand J Gastroenterol, 27(3), pp. 196-200

(3)Plein K. and Hotz J. (1993) ''Therapeutic effects of Saccharomyces boulardii on mild residual symptoms in a stable phase of Crohn's disease with special respect to chronic diarrhea--a pilot study.'', Z Gastroenterol, 31(2), pp.129-34

 (4) Carlson JL et al (2017) ''Prebiotic Dietary Fiber and Gut Health: Comparing the in Vitro Fermentations of Beta-Glucan, Inulin and Xylooligosaccharide'', nutrients, 9(12), pp.1361 doi: 10.3390/nu9121361

79 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page