top of page

Η σκληρή αλήθεια για τις πάπιες και τις χήνες!

Εκατομμύρια πάπιες και χήνες εκτρέφονται και σκοτώνονται σε φάρμες εργοστασίων προκειμένου να παρασκευαστούν ακριβά πιάτα και πουπουλένια μαξιλάρια. Το φουά γκρα φτιάχνεται από το συκώτι της πάπιας και της χήνας και η παραγωγή του αποφέρει τεράστια κέρδη στη βιομηχανία με αποτέλεσμα εκατομμύρια πουλερικά να υφίστανται συστηματική εκμετάλλευση και βία.

Περισσότερες από 31 εκατομμύρια πάπιες σκοτώνονται κάθε χρόνο. Τα ζώα που προορίζονται από τη φύση να κολυμπούν και να παίζουν, στερούνται όλες αυτές τις φυσικές συμπεριφορές όταν στριμώχνονται σε σκοτεινά υπόστεγα γεμάτα σύρμα, χώμα και τα περιττώματά τους. Εκεί όπου τους παρέχεται μόνο λίγο πόσιμο νερό και έτσι οι πάπιες δεν μπορούν να καθαριστούν ούτε να πλυθούν – κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία και την εξάπλωση ασθενειών εντός του εκτροφείου. Λόγω των αγχωτικών συνθηκών που ζούνε τα πλάσματα αυτά καθώς και του γεγονότος ότι εξαιτίας του στενού χώρου το ένα είναι πάνω στο άλλο, πολλές πάπιες και χήνες οδηγούνται στο να αφαιρούν τα φτερά τους ή ραμφίζουν η μία την άλλη. Για να αποφευχθεί αυτό, οι εργάτες της φάρμας κόβουν τα ευαίσθητα άνω ράμφη των πουλιών – χωρίς παυσίπονα και αναισθησία. Λόγω αυτής της απάνθρωπης τεχνικής, πολλές χήνες πεθαίνουν από μόλυνση ή ασιτία μετά από αυτόν τον τραυματικό ακρωτηριασμό.


Οι πάπιες και οι χήνες στις φάρμες των εργοστασίων εκτρέφονται ώστε να είναι τόσο βαριές που τα πόδια τους συχνά παραμορφώνονται και σπάνε. Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν ποτέ να ασκήσουν τις φυσικές τους λειτουργίες, όπως να μεταναστεύσουν, να ζευγαρώσουν φυσικά, να φτιάξουν φωλιές ή να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Στην πραγματικότητα, πολλές πάπιες και χήνες που εκτρέφονται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν θα δουν ποτέ τον ήλιο ούτε θα αναπνεύσουν καθαρό αέρα μέχρι και την ημέρα που θα σταλούν για σφαγή.


Όταν μεγαλώσουν αρκετά, τις ρίχνουν σε κιβώτια και μεταφέρονται στο σφαγείο με φορτηγά για πολλές ώρες και μέρες εκτεθειμένες σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Όσες επιζούν από αυτό το ταξίδι αγωνίζονται και φωνάζουν, καθώς τις κρεμούν ανάποδα και τους κόβουν τον λαιμό. Σε πολλές περιπτώσεις πολλές πάπιες και χήνες έχουν ακόμη πλήρως τις αισθήσεις τους όταν βυθίζονται στο ζεματιστό-νερό των δεξαμενών που τους αφαιρεί τα φτερά και τα πούπουλα.


Στις πάπιες αρέσει να περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους κολυμπώντας. Τους αρέσει να βουτάνε το κεφάλι τους μέσα στο νερό και όταν μπορούν να ζήσουν κάνοντας τις φυσικές τους δραστηριότητες νιώθουν σωματική και ψυχική ευεξία. Οι εκτρεφόμενες πάπιες παρουσιάζουν συχνά κακή κατάσταση των φτερών και προβλήματα με τα μάτια –ακόμη και τύφλωση– επειδή δεν μπορούν να βυθίσουν το κεφάλι τους στο νερό. Η φυσική διάρκεια ζωής μιας πάπιας είναι περίπου 15 χρόνια, ωστόσο οι πάπιες που εκτρέφονται στο εργοστάσιο σφάζονται συχνά σε ηλικία μόλις έξι εβδομάδων.


Πάπιες: Πόσο έξυπνες είναι τελικά;


Η αφηρημένη νοημοσύνη ορίζεται ως «η ικανότητα κατανόησης και διαχείρισης αφηρημένων ιδεών και συμβόλων». Στους ανθρώπους, η αφηρημένη νοημοσύνη είναι απαραίτητη για πράγματα όπως η δημιουργική επίλυση προβλημάτων, το χιούμορ και οι νέες ιδέες και εφευρέσεις. Η συμβατική επιστήμη έχει υποστηρίξει ότι η αφηρημένη σκέψη είναι δυνατή μόνο σε συγκεκριμένα είδη «πολύ» έξυπνων ζώων όπως οι πίθηκοι, τα κοράκια και τα δελφίνια. Θεωρείται επίσης ότι η αφηρημένη νοημοσύνη απαιτεί βιωματική μάθηση και πιθανώς διδασκαλία/καθοδήγηση από έναν ενήλικα σε συνδυασμό με τιμωρίες/ανταμοιβές.


Μια μελέτη του 2016 κατά την οποία οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια σειρά από δοκιμές σε παπάκια ήρθε για να αλλάξει όσα γνωρίζαμε έως τότε για τις πάπιες. Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις τα παπάκια εκκολάπτονται, έχουν έναν αξιοσημείωτο βαθμό αφηρημένης νοημοσύνης. Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Alex Kacelnik του τμήματος ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είπε σχετικά ότι «από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη επίδειξη ενός μη ανθρώπινου οργανισμού που μαθαίνει να διακρίνει μεταξύ αφηρημένων σχεσιακών εννοιών χωρίς καμία ενισχυτική εκπαίδευση». Οι πάπιες ξεπερνούν ακόμη και τα υποτιθέμενα «εξυπνότερα» είδη ζώων σε ορισμένες πτυχές της αφηρημένης συλλογιστικής. Λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους, κατανοούν έννοιες όπως «ίδιο» και «διαφορετικό», τις θυμούνται και τις εφαρμόζουν σε αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί χωρίς καμία κοινωνική ένδειξη ή εκπαίδευση, αναφέρουν ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Science.


Μοναδικές ικανότητες


Οι πάπιες όπως και οι χήνες είναι τόσο έξυπνα και πολύπλοκα πλάσματα- από την πρώτη μέρα της ζωής τους μπορούν να αναγνωρίσουν ποια είναι η μητέρα τους.

Οι πάπιες μπορούν να δουν 360 μοίρες γύρω τους, 3 φορές καλύτερα από τους ανθρώπους και σε 4-D χρώμα. Τα μάτια των παπιών είναι τίποτα πραγματικά εκπληκτικά: Το οπτικό τους πεδίο είναι 2 φορές μεγαλύτερο από αυτό των ανθρώπων και μπορούν να δουν μακρινά αντικείμενα 2,5-3 φορές πιο καθαρά από εμάς. Επίσης έχουν τρία βλέφαρα και 4-διάστατη χρωματική όραση. Πόσο όμορφο και ενδιαφέρον είναι αυτό;


Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο επιτρέπουμε σε αυτά τα υπέροχα και συναισθανόμενα πλάσματα που έχουν την ανάγκη να παίξουν να κολυμπήσουν και να είναι με την οικογένειά τους να θανατώνονται για να τα φάμε; Για ποιο λόγο αγοράζουμε ένα τόσο «γκουρμέ» πιάτο όπως το φουά γκρα; Αξίζει να τρώμε ένα  τόσο ακριβό πιάτο που για να έρθει σε εμάς έχει στοιχήσει την ζωή ενός μωρού λίγων μηνών που ήθελε να ζήσει και να απολαύσει τη ζωή του;


Κείμενο: Μαρία Ιωαννίδου, Διδάκτωρ Ηθικής και Κοινωνικής Ψυχολογίας (2023) - για το zerowayoflife.com

29 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Commentaires


bottom of page