top of page

Κατανάλωση ψαριών και ανθρώπινη υγεία
Η βρώση ψαριών κάθε είδους συνοδεύεται από ανησυχητικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Τα ψάρια μπορούν να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου και καρκινογόνων όπως είναι τα PCB (πολυχλωριωμένο διφαινύλιο). Καθώς οι ωκεανοί παγκοσμίως μολύνονται ολοένα και περισσότερο, η κατανάλωση ψαριού γεμίζει με αυξανόμενους λόγους ανησυχίας για την υγεία. Ένα άρθρο του 2017 στην εφημερίδα The Telegraph ξεκινά ως εξής:

«Οι καταναλωτές θαλασσινών προσλαμβάνουν μέχρι και 11000 μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού κάθε χρόνο με δεκάδες σωματιδίων να ενσωματώνονται σε ιστούς, προειδοποιούν οι επιστήμονες, με ευρήματα που χαρακτηρίστηκαν ως ‘θλιβερά’ από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας. Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο του μη ανακυκλώσιμου πλαστικού που απορρίπτεται καθημερινά, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως οι κίνδυνοι της μόλυνσης των ζώων της θάλασσας θα αυξηθούν.»


Τι προκαλούν στον οργανισμό τα βαρέα μέταλλα που περιέχουν τα ψάρια


Μόλυβδος

Ο μόλυβδος, σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της σύνθεσης της αιμοσφαιρίνης οδηγώντας το άτομο σε αναιμία, ενώ παράλληλα μπορεί να αποβεί καταστροφικός για το νευρικό σύστημα και το συκώτι. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπαθή στις συγκεντρώσεις μολύβδου.


Υδράργυρος

Ο υδράργυρος δρα ως νευροτοξίνη και η αυξημένη συγκέντρωση του οδηγεί το άτομο σε διαταραχές της συμπεριφοράς, σε αλλοιώσεις της οπτικής οξύτητας, τρέμουλο, αδυναμία συγκέντρωσης, ενώ μπορεί να αποβεί μοιραίος και για τη νεφρική λειτουργία. Η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση τοξίκωσης από υδράργυρο συνέβη πριν χρόνια στην Minamata της Ιαπωνίας, όταν μεθυλικός υδράργυρος που προερχόταν από βιομηχανίες διαλυτικών χρωμάτων, έπεσε ως κατάλοιπο στη θάλασσα και μόλυνε τα ψάρια. Τα άτομα που κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα από αυτά τα ψάρια παρουσίασαν τα παραπάνω συμπτώματα ενώ περίπου 1.000 συνάνθρωποι μας απεβίωσαν.


Κάδμιο

Το κάδμιο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια,νεφρικές βλάβες, προβλήματα στο καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό σύστημα,ενώ ενοχοποιείται και για καρκίνο των οργάνων αναπαραγωγής και των πνευμόνων.


Η κατανάλωση ψαριών δεν εμπεριέχει μόνο βία προς τα ζώα, αλλά είναι και κακή για τους ωκεανούς και δυνητικά επιζήμια για την υγεία μας. Πριν από μερικούς μήνες, άρθρο της εφημερίδας Guardian παρουσίασε μελέτες γύρω από τις επιπτώσεις της φαρμακευτικής ρύπανσης στους ωκεανούς, τα ποτάμια, τους υδρόβιους οργανισμούς και τελικά την ίδια την τροφική αλυσίδα. Τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν αρκετά παρόμοια με όσα παρουσίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Τα ψάρια δεν καταναλώνουν μόνο τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες για να τα κρατήσουν «υγιή» (να τα προστατέψουν δηλαδή από κάποιες ασθένειες, επιβαρύνοντάς τα την ίδια ώρα με επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως η φορμόλη), αλλά και αυτά που καταλήγουν στη θάλασσα ως φαρμακευτικά απόβλητα. Aντιβιοτικά, αναλγητικά, ψυχιατρικά φάρμακα και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες!


Αντιβιοτικά, αναλγητικά, ψυχιατρικά φάρμακα, αλλά και τεράστιες ποσότητες μιας αντιφλεγμονώδους ουσίας, της διπλοφενάκης, που ενοχοποιείται για την αύξηση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα φαρμακευτικά απόβλητα (στα οποία περιέχονται ορμόνες) θεωρούνται υπεύθυνα για τη μαζική αλλαγή φύλου σε συγκεκριμένα είδη ψαριών.


Τι λένε οι γιατροί;


Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Λύρου

21 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page