top of page
  • Εικόνα συγγραφέαVegan Life

Φυτική διατροφή: Τι λένε οι επίσημοι Οργανισμοί;

Η ασφάλεια της φυτοφαγικής διατροφής επιβεβαιώνεται από τις ανακοινώσεις επίσημων φορέων, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν τοποθετηθεί υπέρ της. Σε πολλές ανακοινώσεις, εκτός από την ασφάλεια και επάρκεια της φυτοφαγικής διατροφής, τονίζονται και τα οφέλη της σε σύγκριση με την παμφαγική διατροφή. Όπως είναι φυσικό, σχεδόν πάντα τονίζεται ότι και η φυτοφαγική διατροφή πρέπει να είναι σωστά σχεδιασμένη, όπως συμβαίνει όμως με κάθε είδους διατροφή. Παρακάτω δίνονται μερικές από τις επίσημες τοποθετήσεις (με τυχαία σειρά).


Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι «είναι η θέση της Αμερικάνικης Διαιτολογικής Εταιρείας ότι μία σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της απόλυτα χορτοφαγικής ή vegan διατροφής, είναι υγιεινή, διατροφικά επαρκής και μπορεί να προσφέρει οφέλη στην υγεία και την πρόληψη και αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών. Μία καλά σχεδιασμένη φυτική διατροφή είναι κατάλληλη για όλα τα άτομα σε κάθε επίπεδο της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, καθώς και για αθλητές και αθλήτριες.»Στην τοποθέτηση αυτή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει μόνο 5 φυτικές κατηγορίες στην υγιεινή διατροφή και συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «η υγιεινή διατροφή περιέχει τα εξής: φρούτα, λαχανικά, όσπρια (λ.χ. φακές και φασόλια), ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης (λ.χ. ανεπεξέργαστο καλαμπόκι, κεχρί, βρώμη και καστανό ρύζι).» Ακόμα, κάνει ειδική μνεία στα κορεσμένα λιπαρά και στα λιπαρά που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα (“ruminant fat”) τα οποία λέει ότι δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 1% των θερμίδων. Ειδικά για τα παιδιά τονίζεται ότι ισχύει ό,τι και για τους ενήλικες προσθέτοντας την αναγκαιότητα του θηλασμού έως τα 2 έτη.Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι «οι καλά σχεδιασμένες vegan διατροφές και άλλοι τύποι χορτοφαγικών διατροφών είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής,

συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της βρεφικής ηλικίας, της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας. Οι χορτοφαγικές δίαιτες προσφέρουν πλήθος διατροφικών οφελών, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και ζωικής πρωτεΐνης καθώς και υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων, φυτικών ινών, μαγνησίου, καλίου, φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών όπως βιταμίνες C και E και φυτοχημικά.»Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι «οι καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες που περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών και αξιόπιστη πηγή βιταμίνης Β12, παρέχουν επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι οργανισμοί υγείας/διατροφής θα πρέπει να παρέχουν περισσότερους εκπαιδευτικούς πόρους για να βοηθήσουν τους Ιταλούς να καταναλώνουν επαρκείς διατροφικά χορτοφαγικές δίαιτες.»Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι «οι φυτικές δίαιτες μπορούν να υποστηρίξουν την υγιεινή ζωή σε κάθε ηλικία και στάδιο ζωής. Βέβαια, όπως συμβαίνει με κάθε δίαιτα, θα πρέπει να προγραμματίσουμε τη φυτική διατροφή μας ώστε να καλύπτει τις διατροφικές μας ανάγκες.»Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι «μια καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία φυτικών τροφών μπορεί να καλύψει τις διατροφικές μας ανάγκες». Επίσης, αναφέρεται ότι «οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ασθένειας. Μπορούν επίσης να μας προσφέρουν όλες τις πρωτεΐνες, τα μέταλλα και τις περισσότερες βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα μας.»Στην εισαγωγή του άρθρου αυτού αναφέρεται ότι «μία καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες.»Στο αφιέρωμα αυτό στη vegan διατροφή, το NHS αναφέρει ότι: «μπορείς να λάβεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι με το να καταναλώνεις μία πλούσια και ισορροπημένη vegan διατροφή που συμπεριλαμβάνει ενισχυμένα τρόφιμα και συμπληρώματα». 


Ελένη Πρίφτη, MSc, PhD IASIS Health Coaching, Σεπτέμβριος 2022


Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόσπασμα κειμένου που συντάχθηκε για λογαριασμό της ομάδας Χορτοφάγοι Γονείς, ως μια προσπάθεια σύνοψης των ανακοινώσεων υπέρ της φυτοφαγικής διατροφής.

95 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page