top of page
  • Εικόνα συγγραφέαVegan Life

Κάνναβη: Ένας παρεξηγημένος θησαυρός

Η κάνναβη είναι ένα ιδιαίτερα παρεξηγημένο φυτό, εξαιτίας της διαδεδομένης χρήσης του ως ναρκωτική ουσία, το οποίο όμως έχει μακρά ιστορία και εκατοντάδες διαφορετικές χρήσεις σε κάθε σχεδόν τομέα της ζωής μας. Ποιες είναι οι ιδιότητες της κάνναβης και γιατί αξίζει να τη βάλουμε στη ζωή μας;
Χρήση της κάνναβης:

Η κάνναβη είναι ένα ιδιαίτερα γνωστό φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς.

Πιο συγκεκριμένα, η κάνναβη καλλιεργείται για τη δημιουργία κλωστής, για τους σπόρους της που καταναλώνονται ως τρόφιμα (κανναβόσποροι), για τα φύλλα της που καταναλώνονται ως λαχανικά, σε μορφή χυμού ή ως αφέψημα, για φαρμακευτικούς σκοπούς (φαρμακευτική κάνναβη) αλλά και ως ναρκωτικό (η χρήση αυτή είναι παράνομη στη χώρα μας).

Ακόμα, η κάνναβη χρησιμοποιείται και για δεκάδες άλλους σκοπούς, όπως είναι η παρασκευή σκοινιών, χαρτιού και χαρτοποπολτού (μπορεί να αντικαταστήσει τον χαρτοπολτό από ξυλεία), η δημιουργία οικοδομικών και μονωτικών υλικών, καθώς επίσης και βιοπλαστικών και βιοκαυσίμων. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το χαρτί που παρασκευάζεται από κλωστική κάνναβη είναι ικανό να ανακυκλωθεί έως και 7 φορές, σε αντίθεση με το κοινό χαρτί που ανακυκλώνεται μέχρι τρεις.

Τέλος, η κάνναβη χρησιμοποιείται και ως φυσικό παρασιτοκτόνο αλλά και για τον εμπλουτισμό του εδάφους με τη διαδικασία της αμειψισποράς (δείτε παρακάτω).


Ποια είναι τα οφέλη της καλλιέργειας κλωστικής/βιομηχανικής κάνναβης για το περιβάλλον;

Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, σε αντίθεση με αυτή του βαμβακιού, δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού αλλά ούτε και χημικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα, αφού δεν υπόκειται σε κοινά παράσιτα και ασθένειες, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και ευεργετική συνολική επίπτωση για το περιβάλλον. Μην ξεχνάμε ότι η καλλιέργεια βαμβακιού ευθύνεται για τη χρήση περίπου 10% όλων των γεωργικών χημικών προϊόντων και 25% των εντομοκτόνων που μολύνουν το έδαφος, το νερό και τον αέρα.


Επιπλέον, η κλωστική κάνναβη μπορεί να αντικαταστήσει το βαμβάκι, καθώς είναι έως και αρκετές φορές πιο ανθεκτική και έχει πιο ποιοτική ίνα. Παράλληλα, η κλωστική κάνναβη έχει μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση από το βαμβάκι, αφού το δεύτερο απαιτεί τουλάχιστον 4 φορές περισσότερη ποσότητα νερού και πολλά χημικά, ενώ κατά μέσο όρο, ένα στρέμμα κάνναβης μπορεί να παραγάγει δύο έως τρεις φορές περισσότερες ίνες από ένα στρέμμα βαμβακιού. Με την επιλογή της κάνναβης έναντι του βαμβακιού, λοιπόν, μπορούμε να σώσουμε πολύτιμα δάση, να μειώσουμε τη σπατάλη νερού αλλά και να μειώσουμε τη συνολική ρίψη επιβλαβών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.


Ακόμα, η κλωστική κάνναβη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της διάβρωσης του εδάφους  ενώ είναι και ιδανική για τη διαδικασία του εμπλουτισμού του εδάφους μέσω της αμειψισποράς, της διαδικασίας δηλαδή που ακολουθείται εναλλαγή καλλιέργειας στο ίδιο χωράφι, με σκοπό τον εμπλουτισμό του εδάφους με συστατικά που άλλα φυτά απορροφούν και άλλα αποδίδουν στο έδαφος.


Κάνναβη στην κλωστοϋφαντουργία:

Τα υφάσματα που δημιουργούνται από κλωστική κάνναβη, είναι διαπνέοντα, ιδιαίτερα απορροφητικά με την υγρασία, την εφίδρωση και τις δυσάρεστες οσμές, ενώ παράλληλα έχουν και υψηλό δείκτη προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Ακόμα τα υφάσματα αυτά είναι εκ φύσεως αντιβακτηριακά και υποαλλεργικά, δεν ξεβάφουν εύκολα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις συχνές πλύσεις. Τέλος, είναι ανθεκτικά απέναντι στη μούχλα και τους μύκητες.


Σπόροι κάνναβης ως τρόφιμο:

Οι σπόροι κάνναβης αποτελούν σπουδαία πηγή πρωτεΐνης και είναι εύκολο να προστεθούν σε κάθε σχεδόν γεύμα, από το πρωινό (σε σμούθι, χυμούς και φρούτα)μέχρι και το βραδινό (σε σαλάτες, ζυμαρικά και όσπρια), αρκεί να τους πασπαλίσουμε από πάνω πριν το καταναλώσουμε.

Ένα ακόμη σημαντικό διατροφικό στοιχείο που περιέχουν οι κανναβόσποροι, είναι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, και πιο συγκεκριμένα τα ωμέγα 3 και τα ωμέγα 6. Μάλιστα, τρεις κουταλιές της σούπας κανναβόσποροι μπορούν να παράσχουν 7,5 γραμμάρια ωμέγα 6 λιπαρών οξέων και 3 γραμμάρια ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Μαζί με το λινέλαιο και τους λιναρόσπορους, οι σπόροι και το λάδι της κάνναβης είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Τέλος, πέρα από την πρωτεΐνη και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, οι κανναβόσποροι είναι σπουδαίες πηγές βιταμινών και μετάλλων, όπως είναι ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.


Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια αποφλοιωμένων σπόρων κάνναβης, καλύπτουν, μεταξύ άλλων, το 422% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας μαγγανίου, το 236% της ΣΗΠ φωσφόρου, το 226% της ΣΗΠ μαγνησίου, το 124% της ΣΗΠ ψευδαργύρου, το 126% της ΣΗΠ της βιταμίνης Β1, το 178% της ΣΗΠ χαλκού, το 66% της ΣΗΠ της βιταμίνης Β3, το 46% της ΣΗΠ της βιταμίνης Β6, καθώς και το 44% της ΣΗΠ του σιδήρου.


Τα 100 γραμμάρια αποφλοιωμένων σπόρων κάνναβης έχουν 553 θερμίδες, 32, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 4,7 γραμμάρια υδατάνθρακες και 48,8 γραμμάρια λίπους.


Φαρμακευτική κάνναβη:

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης είναι γνωστές από την αρχαιότητα, με την πρώτη καταγραφή που διασώζεται σχετικά με αυτές να γίνεται το 600 π.Χ. σε ένα περσικό κείμενο, ενώ στη συνέχεια εμφανίζονται σχετικές αναφορές στον Ηρόδοτο, τον Πλούταρχο, το Γαληνό και το Δημόκριτο.

Στις μέρες μας, η φαρμακευτική κάνναβη χρησιμοποιείται κυρίως στην αντιμετώπιση σπάνιων μορφών επιληψίας σε παιδιά και ενήλικες, καθώς επίσης και σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Παράλληλα, βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ναυτίας ή/και των εμέτων ως συνέπειες της χημειοθεραπείας καθώς και στην αντιμετώπιση του πόνου των καρκινοπαθών, στην ανορεξία και στην απώλεια βάρους των ασθενών με σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας (HIV) και άλλα. Ακόμα, η φαρμακευτική κάνναβη φαίνεται να βοηθά σε ασθενείς που πάσχουν από διαφορετικά ψυχικά νοσήματα, όπως είναι η αγχώδης διαταραχή και η σχιζοφρένεια.

Μάθετε περισσότερα για το ρόλο της φαρμακευτικής κάνναβης στην ογκολογία, εδώ 


Στην Ελλάδα η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης είναι νόμιμη από το 2017, ενώ η καλλιέργεια, η επεξεργασία, η εμπορία και η εξαγωγή της νομιμοποιήθηκε πλέον τον Μάρτιο του 2018 με τον Ν. 4523/2018.


Προϊόντα κάνναβης στην ελληνική αγορά:

Στην ελληνική αγορά διατίθενται κάθε είδους προϊόντα κάνναβης, όπως ρούχα, αξεσουάρ, ροφήματα, λάδια, σπόροι αλλά και φαρμακευτικά σκευάσματα. Τα προϊόντα αυτά μπορούμε να τα βρούμε στα ειδικευμένα φυσικά και διαδικτυακά καταστήματα πώλησης προϊόντων κάνναβης.


Έρευνα/σύνταξη: Έλλη Στούρνα (2020, για λογαριασμό της ιστοσελίδας thefoodies.gr )

31 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page