top of page

Γιατί οι κότες κάνουν αυγά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν τη λέξη «αυγά» σκέφτονται φαγητό και, αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι τα αυγά της κότας προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Παρόλα αυτά, οι κότες, όπως και όλα τα υπόλοιπα πουλιά, κάνουν αυγά για το δικό τους σκοπό, ο οποίος φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τις ανθρώπινες ανάγκες.

Τι είναι πραγματικά τα αυγά;


Τα αυγά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αναπαραγωγικού κύκλου της κότας. Συγκεκριμένα, στην ωοθήκη κάθε κότας που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία, δημιουργείται ο κρόκος του αυγού ενώ στη συνέχεια σχηματίζονται τα υπόλοιπα τμήματά του μέσα στη σάλπιγγα και στο τέλος το αυγό βγαίνει ολοκληρωμένο από την λεγόμενη «αμάρα». Η αμάρα είναι η κοινή έξοδος για το πεπτικό, το ουροποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα που έχουν τα αμφίβια, τα ερπετά και τα πτηνά και ουσιαστικά λειτουργεί για τις κότες όπως λειτουργούν για τον άνθρωπο από κοινού ο κόλπος, η ουρήθρα και ο πρωκτός.


Τα αυγά περιέχουν κοτόπουλα;


Τα αυγά της κότας δεν είναι αυτομάτως γονιμοποιημένα. Για να είναι γονιμοποιημένα, και άρα να βγει από αυτά αργότερα κάποιο κοτοπουλάκι, θα πρέπει η κότα να έχει προηγουμένως σεξουαλική επαφή με έναν κόκορα.


Πόσα αυγά κάνει η κάθε κότα ανά έτος;


Αν κάποιος σε ρωτήσει πόσα αυγά κάνει μία κότα ανά έτος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαντήσεις πως οι κότες κάνουν σχεδόν καθημερινά από ένα αυγό. Παρόλα αυτά, αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις, είναι ότι, παρότι πράγματι οι σύγχρονες κότες κάνουν περίπου 300 αυγά ανά έτος, φυσιολογικά, η κάθε κότα κάνει 10 με 12 αυγά το χρόνο.


Τι άλλαξε και οι κότες κάνουν 30 φορές περισσότερα αυγά;


Με το να αναγνωρίζει ο άνθρωπος τα αυγά της κότας σαν προϊόντα και να τα έχει εντάξει τόσο ενεργά στην καθημερινή του διατροφή, εντάθηκαν και οι σχετικές μελέτες με σκοπό την αύξηση της παραγωγής τους. Ουσιαστικά, οι κότες στη σύγχρονη κοινωνία, αναγνωρίζονται ως μηχανές παραγωγής αυγών και έτσι οι κτηνοτροφικές μονάδες αναζητούν κάθε τρόπο για να της κάνουν να παραγάγουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυγά σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.


Τι τρόπους χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για την αύξηση της παραγωγής αυγών από τις κότες;


  1. Επιλεκτική αναπαραγωγή: Έχεις ποτέ ακούσει ότι οι κότες που προορίζονται να καταναλωθούν σαν κρέας και οι κότες που προορίζονται για την παραγωγή αυγών είναι διαφορετικές μεταξύ τους; Κι όμως, είναι αλήθεια. Οι κότες, όπως και όλα τα υπόλοιπα ζώα που εκτρέφει ο άνθρωπος, υπόκεινται σε επιλεκτική αναπαραγωγή ώστε να έχουν τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι κότες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυγών, έχουν περάσει, από γενιά σε γενιά, δεκαετίες επιλεκτικής αναπαραγωγής ώστε να παραγάγουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυγά.

  2. Συμπληρώματα διατροφής: Το αφύσικο περιβάλλον στο οποίο ζουν συνήθως οι κότες και η εντατική παραγωγή αυγών, καθιστούν απαραίτητη τη χρήση συμπληρωμάτων έτσι ώστε το σώμα τους να μπορεί να ανταπεξέλθει και να συνεχίσει να παραγάγει τόσα πολλά αυγά. Ένα από τα συνηθέστερα και τα πιο απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για τις κότες είναι το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία του κελύφους των αυγών τους και η έλλειψή τους στον οργανισμό του είναι αποτέλεσμα της αφύσικης διαδικασίας την οποία υφίστανται.

  3. Τεχνητός φωτισμός: Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι «Το φως είναι ένας ακόμη καλός παράγοντας που ελέγχει την παραγωγή αυγών. Για μέγιστη παραγωγή αυγών χρειάζονται 14 ώρες φωτός. Οι κότες τη χειμερινή περίοδο μειώνουν την παραγωγή αυγών τους λόγω του ανεπαρκούς φωτός και της μειωμένης έντασής του. Αλλά αν εγκαταστήσετε μια τεχνητή πηγή φωτός στη φάρμα σας και εξασφαλίσετε 14 ώρες φωτός με επαρκή ένταση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να αυξήσετε τον ρυθμό παραγωγής αυγών.»

  4. Συνεχής αντικατάσταση: Οι κότες, όσο μεγαλώνουν, αρχίζουν φυσιολογικά και μειώνουν το ρυθμό παραγωγής των αυγών τους, κάτι που, ειδικά για τις μεγαλύτερες μονάδες εκτροφής, δεν είναι οικονομικά ωφέλιμο. Το να διατηρούν στη ζωή τα ζώα που δεν παράγουν επαρκή αριθμό αυγών καταλαμβάνει χώρο και αποτελεί σπατάλη πόρων και για αυτό οι μονάδες εκτροφής προβαίνουν σε θανάτωση και αντικατάσταση των ζώων με νεαρότερα σε ηλικία που μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στους ρυθμούς παραγωγής.


Πού καταλήγουν οι κότες αυγοπαραγωγής;


Όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, οι κότες αναπαράγονται επιλεκτικά ώστε να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το σκοπό για τον οποίο προορίζονται από τον άνθρωπο. Κατά συνέπεια, οι κότες που εκτρέφονται για τα αυγά τους δεν θεωρούνται κατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς ο τρόπος που αναπτύσσεται το σώμα τους και οι συνθήκες διαβίωσής τους κάνουν το «κρέας» τους σκληρό. Για το λόγο αυτό, οι κότες αυγοπαραγωγής όταν σφάζονται καταλήγουν να χρησιμοποιούνται με εναλλακτικούς τρόπους ως παραπροϊόντα της βιομηχανίας των αυγών.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μικρότεροι παραγωγοί τις καταναλώνουν σαν «κρέας» με εναλλακτικό τρόπο. Ενδεικτικά, η «Backyard Chickens Expert» Chris Lesley αναφέρει σε άρθρο της με τίτλο «When Chickens Stop Laying Eggs»: «Οι κότες ενός έτους συνήθως δεν είναι αρκετά τρυφερές για να ψηθούν και οι μεγαλύτερες κότες έχουν σκληρό κρέας, οπότε αν επιλέξετε να ακολουθήσετε αυτό το δρόμο [σσ της σφαγής], προετοιμαστείτε για πολύ στιφάδο κοτόπουλου.»

Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες μονάδες εκτροφής λύνουν διαφορετικά το «πρόβλημα». Όπως αναφέρουν εκτροφείς σε σχετικό άρθρο της Huffington Post: «Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι απλώς τις βάζουν σε θαλάμους με αέρια CO2 ώστε να πεθάνουν από ασφυξία. Στη συνέχεια τις βάζουν σε φορτηγά, σκουπιδότοπους και τα απορρίπτουν ή τα δίνουν [σε άλλες μονάδες όπου] μετατρέπουν τις κότες σε λάδια και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανίες». Ένας εναλλακτικός τρόπος αξιοποίησής τους, είναι η μετατροπή τους σε ζωοτροφές για κατοικίδια.


Έρευνα/σύνταξη: Έλλη Στούρνα, για τη Vegan Life NGO (2024)


47 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page