top of page

Όσα δεν γνώριζες για τα κοτόπουλα!

Τα κοτόπουλα εκτρέφονται κατά κύριο λόγο για δύο σκοπούς: αυγά και κρέας. Και στις δύο αυτές βιομηχανίες, οι συνθήκες διαβίωσης των κοτόπουλων δεν θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές από τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων, καθώς κεντρικό στόχο αποτελεί το να διατηρηθούν τα υψηλά επίπεδα παραγωγής. Τα περισσότερα κοτόπουλα που εκτρέφονται στις κτηνοτροφικές μονάδες δεν επιτρέπεται να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά περιορίζονται σε πολυσύχναστα εσωτερικά υπόστεγα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους.

Τα κοτόπουλα είναι τα πιο συχνά εκτρεφόμενα ζώα.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 68 δισεκατομμύρια κοτόπουλα θανατώθηκαν για τροφή μόνο το 2018. Τα κοτόπουλα υποβάλλονται σε μερικές από τις πιο απάνθρωπες πρακτικές από οποιοδήποτε άλλο ζώο που εκτρέφεται στις κτηνοτροφικές μονάδες. Ο ακραίος περιορισμός, οι χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται χωρίς παυσίπονα ή αναισθησία και η στέρηση ευκαιριών κοινωνικοποίησης είναι μεταξύ των πολλών παραγόντων που κάνουν τη ζωή των κοτόπουλων δύσκολη και μερικές φορές αφόρητη.


Κακοποίηση σε κάθε στάδιο της ζωής


Οι νεοσσοί ξεκινούν τη ζωή τους σε τεράστια εκκολαπτήρια, όπου έρχονται στον κόσμο μαζί με χιλιάδες άλλους νεοσσούς που δεν τους επιτρέπεται ποτέ να συναντήσουν τη μητέρα τους. Οι λάμπες παρέχουν τεχνητή θερμότητα για να αντικαταστήσουν τη ζεστασιά του σώματος της μητέρας.


Γενετική τροποποίηση


Τα κοτόπουλα από μονά τους – πολύ πριν τροποποιηθούν γενετικά- γεννούσαν μέχρι 10 αυγά τον χρόνο, παρόλα αυτά πλέον παράγουν 300 αυγά ετησίως. Αυτή η υπερπαραγωγή αυγών επιβαρύνει σοβαρά το σώμα της κότας. Από την εξαντλητική αυτή διαδικασία, πολλές κότες αναπτύσσουν οστεοπόρωση, όγκους, πρόπτωση μήτρας και άλλες επώδυνες και συχνά θανατηφόρες καταστάσεις. Η γενετική τροποποίηση των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής προκαλεί επίσης αρκετές σωματικές παθήσεις. Καθώς τα κοτόπουλα μεγαλώνουν με ταχύτερους ρυθμούς και αναπτύσσουν πιο ουσιαστικούς θωρακικούς μύες, το σώμα τους συχνά εμφανίζει επώδυνες καταστάσεις όπως μυϊκές ασθένειες, παραμορφώσεις και προβλήματα στα πόδια. Οι φάρμες των εργοστασίων περιορίζουν τόσα πολλά ζώα σε τόσο μικρούς χώρους που είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρηθεί καθαρός ο χώρος που ζουν. Στις βιομηχανικές μονάδες, τα ζώα αφήνονται να στέκονται ή ξαπλώνουν με τα κόπρανα τους τον περισσότερο χρόνο. Αυτές οι ανθυγιεινές συνθήκες, σε συνδυασμό με το σωματικό και ψυχικό στρες του περιβάλλοντός τους, καταπιέζουν το ανοσοποιητικό σύστημα των κοτόπουλων.


Αντιβιοτικά


Για να αποτραπούν ασθένειες χορηγούνται εντατικά αντιβιοτικά στα εκτρεφόμενα ζώα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, συχνά αμέσως μετά τη γέννηση τους. Η τακτική χρήση αντιβιοτικών προκαλεί αντίσταση στα αντιβιοτικά τόσο στα εκτρεφόμενα ζώα όσο και στα άτομα που τα τρώνε. Η αντοχή στα αντιβιοτικά θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως. Μια σειρά από ζητήματα ευημερίας, συμπεριλαμβανομένων των επώδυνων ακρωτηριασμών, την άρνηση επαρκούς χώρου διαβίωσης, καθώς και οι απάνθρωπες μέθοδοι σφαγής, μαστίζουν τη βιομηχανία. Δεν είναι καθόλου περίεργο γιατί αυτά τα πλάσματα θεωρούνται από τα ζώα που κακοποιούνται περισσότερο στον πλανήτη.


Μέθοδος θανάτωσης


Μια συνηθισμένη μέθοδος θανάτωσης κοτόπουλων είναι ότι τα κοτόπουλα κρεμιούνται ανάποδα και τα πόδια τους κρατιούνται από μεταλλικούς αναβολείς, κάτι που συχνά οδηγεί σε σπασμένα οστά. Στη συνέχεια, τα κοτόπουλα περνούν μέσα από ένα ηλεκτρισμένο λουτρό νερού που προορίζεται για τα αναισθητοποιήσει προτού τους κόψουν τον λαιμό και τα σώματα τους πεταχτούν σε μια δεξαμενή με βραστό νερό που προορίζεται να τους αφαιρέσει τα φτερά. Πολλά κοτόπουλα καταφέρνουν να αποφύγουν το ηλεκτρισμένο νερό, διατηρώντας τη συνείδησή τους για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας σφαγής.


Μαζική κατανάλωση


Το 2018, οι άνθρωποι παγκοσμίως έφαγαν 127 εκατομμύρια τόνους κοτόπουλα. Ένα κοτόπουλο κρεατοπαραγωγής ζει κατά μέσο όρο 42 ημέρες σε φάρμες εργοστασίων. 4-6 δισεκατομμύρια αρσενικοί νεοσσοί σκοτώνονται κάθε χρόνο στην παραγωγή αυγών (οι αρσενικοί νεοσσοί θεωρούνται άχρηστοι από τη βιομηχανία και θανατώνονται σχεδόν αμέσως).


Τα κοτόπουλα είναι και αυτά ζώα!


Δυστυχώς είναι πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίο δεν έχουν την ίδια ευαισθητοποίηση για το μαρτύριο των κοτόπουλων, διότι κάποιοι δεν τα αντιλαμβάνονται καν ως ζώα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι ανόητα και δειλά πλάσματα- εξού και η έκφραση «μην κάνεις σαν κότα». Με αυτή την αφορμή, είναι μια καλή ευκαιρία να συστήσουμε στον κόσμο τα κοτόπουλα, και τις ικανότητες τους καθώς και η εικόνα που έχουμε για αυτά είναι λανθασμένη. Πολύς κόσμος, όταν επισκέπτεται καταφύγια εκπλήσσεται από το πόσο ιδιαίτερες προσωπικότητες έχουν τα κοτόπουλα.


Αισθήσεις


Αξίζει να αναφερθεί ότι τα κοτόπουλα έχουν καλύτερη όραση και ακοή από τον άνθρωπο (Bohanec and Bohanec 2013). Το ράμφος τους διαθέτει ένα πολύ ευαίσθητο νεύρο το οποίο τα βοηθά να εξερευνήσουν τον κόσμο, να βρουν τροφή, να καθαρίσουν τα φτερά τους, να συλλέξουν πληροφορίες και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.


Τόλμη και ευφυία


Τα κοτόπουλα είναι πολύ τολμηρά και θαρραλέα πλάσματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές διαθέτουν μεγάλη περιέργεια και ευφυία και αντιλαμβάνονται τη σχέση «αιτίας-αποτελέσματος». Φυσικά μπορούν να νιώσουν πληθώρα συναισθημάτων. Η ηθολόγος Lesley Roger αναφέρει σχετικά ότι έχει πλέον αποδειχτεί ότι τα κοτόπουλα έχουν γνωστικές ικανότητες ισάξιες με των θηλαστικών και τον πίθηκων (Rogers 1995). Τα ζώα αυτά έχουν την ικανότητα να προσδοκούν το μέλλον ενώ παράλληλα διαθέτουν αυτοέλεγχο, χαρακτηριστικά που λανθασμένα αποδίδονταν μόνο στον άνθρωπο (Abeyesinghe et al. 2005). Επίσης, τα κοτόπουλα έχουν την δυνατότητα της ενσυναίσθησης και τα αγγίζει ο πόνος και τα συναισθήματα των άλλων. Όπως γίνεται αισθητό, τα κοτόπουλα δεν είναι ούτε δειλά αλλά ούτε και ανόητα!


Αντί επιλόγου


Και αφού πλέον έχω παρουσιάσει την ζωή αυτών των πλασμάτων, καθώς και κάποιες από τις ικανότητές τους – δεν μου μένει πλέον παρά να αναρωτηθώ : Αφού η βιομηχανία εκτροφής κοτόπουλων θέτει πολλές απειλές για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, εκτός από τη βλάβη που προκαλεί στα ίδια τα κοτόπουλα γιατί συνεχίζουμε να τη χρηματοδοτούμε; Γιατί συνεχίζουμε να στέλνουμε για θανάτωση πλάσματα που έχουν ικανότητες αντίστοιχες με τις δικές μας; Πλάσματα που έχουν οικογένειες, και που θέλουν να ζήσουν όπως εμείς;


Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε ένα από τα πολλά διασωσμένα κοτόπουλα σε ένα καταφύγιο της Αγγλίας. Βλέποντας αυτό το συναισθανόμενο άτομο μπορείς να το κοιτάξεις στα μάτια και να του πεις ότι η ζωή του αξίζει λιγότερο μπροστά σε 10 λεπτά γευστικής ικανοποίησης;Κείμενο: Μαρία Ιωαννίδου, Διδάκτωρ Ηθικής και Κοινωνικής Ψυχολογίας (2023) - για το zerowayoflife.com
43 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page